Deprecated: Kuka wp_smush_should_skip_parse je uklonjena od inačice 3.16.1! Umjesto toga, koristite wp_smush_should_skip_lazy_load. in /home2/kucaluka/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031

Deprecated: Kuka wp_smush_should_skip_parse je uklonjena od inačice 3.16.1! Umjesto toga, koristite wp_smush_should_skip_lazy_load. in /home2/kucaluka/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031
Sport i rekreacija

Aktivni odmor

Rekreacija i igra

Odmorite se uz igranje odbojke, badmintona ili nogometa na velikoj travnatoj površini. Nudimo vam na korištenje dva sportska bicikla za avanturističko istraživanje prirodnih ljepota u vašem okruženju. Iskoristite mogućnosti koje vam se pružaju i ponesite pozitivne dojmove svojim bližnjima.

Od makadamskih putova pogodnih  za brdski biciklizam do asfaltiranih cesta za obiteljske izlete, u Vrbovskom ćete pronaći raznolike savršene staze, neovisno o tome jeste li rekreativac ili profesionalni sportaš. Za vas smo odabrali  sedam mogućih biciklističkih staza . One vas vode postojećim šumskim i lokalnim cestama s malo prometa i mnogo doživljaja, okusa, i mirisa.

Biciklističke rute možete pronaći na: https://tz-vrbovsko.hr/biciklizam/

Ribolov

Ribolov na području Grada Vrbovskog moguć je na rijekama: Kupi, Dobri, Kamačniku i Čogrljevom jezeru uz prethodno kupljenu ribolovnu dozvolu, te sukladno propisanom režimu ribolova ŠRD „Kamačnik“.

Dnevne karte mogu se kupiti u ugostiteljskim objektima: bistro Kamačnik – izletište Kamačnik, caffe bar „Flash“, Vrbovsko, caffe bar „Volta“, Severin na Kupi, te ŠRD „Kamačnik“.

Rijeka Kupa je također bogata ribom te je vrlo pogodna za sportski ribolov.

Pribavite dozvole na: http://ribolovni-savez.hr/obrasci/drzavne-dozvole/

Kupalište na rijeci Kupi

Ukoliko niste na moru, osvježenje možete potražiti i na riječnim kupalištima.

Rijeka Kupa (gorska ljepotica) izvire iz krškog jezerca tirkizno zelene boje u Nacionalnom parku Risnjak kod mjesta Razloge u Gorskom kotaru.

Istinska „goranska ljepotica“ kroz Vrbovsko protječe dužinom od 25 km. Izuzetne je privlačnosti,pruža prelijep krajolik,  bogata je raznolikim obalama i koritima, izvrsne čistoće i bistrine vode, pogodna za kanuing ili ribolov. Za vrijeme ljetnih mjeseci ugodna temperatura vode omogućava užitak u kupanju. U ljetnim mjesecima Kupa je pogodna za kupanje te su uređena mnoga kupališta od kojih se poneka nalaze na samo nekoliko metara od naše kuće za odmor.

 

Rafting i kanuing

Rafting na rijeci Kupi moguć je po visokom vodostaju koji je uobičajen u proljetnim i jesenskim mjesecima te poslije obilnijih kiša. Isto tako moguć je po niskom vodostaju koji je uobičajen za ljetnih mjeseci. Spuštanje velikim rafting čamcima u kojima ima mjesta za 10 osoba  primjereno je za visoka vodostaja, dok se po  nižem vodostaju koriste manji  kanu ili kajak čamci na napuhavanje u koje stanu 2-3 osobe i koji svojom formom omogućavaju prolaz na mjestima gdje ima dovoljno vode za pravi rafting doživljaj. “Mali rafting“, kako ga  se običava  nazivati, na niskom vodostaju, može se bez ikakve zadrške uspoređivati s raftingom na većem vodostaju.

Rafting i Kayak Safari: https://kupa-sports.com/en/home/

Rafting, kayak, kanu Safari: https://www.gorski-tok.hr/en/index.html 

Izleti u prirodu

Istražite vrbovščanske šetnice kroz urbane ili šumske predjele. Šetnice se uglavnom nalaze u sklopu poznatih prirodnih atrakcija pa tako izdvajamo: Šetnicu Kanjonom Kamačnika, šetnicu dolinom rijeke Kupe – Riblje, Lesci i šetnicu Vražji Prolaz.

Šetnica koja vodi uz tok rječice Kamačnik.  Pješačenje započinje na samom ušću gdje se nalazi ugostiteljski objekt bistro Kamačnik. Duž cijele šetnice postavljene su klupice za odmor. Uživati se može i u brojnim zanimljivostima od kojih posebno izdvajamo : muzičku – Panovu  staza s pet glazbeno-didaktičkih instrumenata: gongom,ksilofonom, rogom, zvonima ,  potočnim orguljama,  edukativnim info –pločama na temu flore i faune, atraktivnom dječjem    dvokatnom drvenom  dvorcu s toboganom, penjalicama i  vlakićem te još dvije novo uređene  šetnice

Posebno atraktivna je novoizgrađena šetnica u dužini od 2.6 km ( koja je samo dio planirane šetnice koja će biti izgrađena uz cijeli vodotok rijeke Kupe) od naselja Riblje do naselja Lesci. U obom pitoresknom djeliću prirode možete biciklirati, kupati se ili uživati u slikovitom krajoliku.

Istražite kulturnu baštinu

Posjetite HPM Memorijalni muzej Ivana Gorana Kovačić. U rodnoj kući Ivana Gorana Kovačića (1913. – 1943.), istaknutog hrvatskog pjesnika, pisca, novinara i antifašističkog borca, uređen je stalni postav o njegovu životu i radu. Stalni postav Muzeja podijeljen je u pet tematskih cjelina.

Samostalno ili u sklopu ureda TZ Grada Vrbovskog  djeluje izložbeni prostor Grada Vrbovskog . Dvokatna  galerija raspolaže stalnim izložbenim galerijskim postavom te zasebnim prostorom u kojem se izmjenjuju likovni radovi i  različiti eksponati .

Povijesne znamenitosti

Posjetite Dvorac Zrinsko Frankopanski u Severinu na Kupi. Dvorac nije namijenjen unutarnjem razgledavanju no život Severina stoljećima je vezan uz njegovo postojanje. Pored dvorca  nalazi se  zaštićeni spomenik parkovne arhitekture – perivoj. Perivoj  je uređen stepenasto  u nekoliko razina i zasađen je   rijetkim vrstama drveća  kao što su crvena bukva, javor, čempres koji inače ne uspijeva u goranskim šumama i božikovina. 

Crkva svetog Ivana Nepomuka u Vrbovskom kao prvobitna  župna crkva bila je izgrađena 1755. g. Vrijedne crkvene  umjetnine Ferdinanda Stuflessera nastale su u drvorezbarskoj radionici u Tirolu, a orgulje iz 1906. u radionici „Jan Tuček“ (Češka). Svod je oslikao  češki slikar Franjo Martini (1929.). 2005.g.u župnoj crkvi postavljena je i blagoslovljena slika sv. Ivanke (Gianna) Beretta Molla, zaštitnice trudnica, majki i djece te promicatelja kulture. Projektant crkve je Herman Bollé.