Gorski Kotar

Blaževci

Zemljopis i smještaj

Blaževci se nalaze u Gorskom kotaru, oko 6 km sjeverozapadno od Lukovdola na području grada Vrbovsko. Na nadmosrkoj je visini od 190 m. Pokupsko je to naselje kojeg s jedne strane okružuje brdo Radočaj, a sa druge rijeka Kupa koja ga dijeli od susjedne države Slovenije. Tu je i malogranični prijelaz koji povezuje dvije države. Zbog blizine granice lokalno stanovništvo je često rodbinski ili poslovno povezano sa susjednom Slovenijom. U blizini se nalaze Orlove stijene, zaštićeni krajolik Kamačnika, Zeleni vir i Vražji prolaz te blizina nacionalnih parkova Plitvička jezera i Risnjak kao i Izvor Kupe.

Stanovništvo

Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2001. g. u Blaževcima je živjelo 38 stanovnika, a s oklonim zaselcima Štefancima, Zapeći i Plemenitašom 105. Nekada je u Blaževcima živjelo preko 200 stanovnika.

Gospodarstvo

U Blaževcima već dulji niz godina uspješno radi pilana koja zapošljava oko 15 ljudi.
Donekle je razvijen turizam; mjesto ljeti posjećuju turisti, izletnici, vikendaš i kupači. Nekoliko kuća koriste se kao smještajni kapaciteti. Na Kupi je moguća vožnja čamcima – rafting.

Znamenitosti

U selu je kapela sv. Ivana, a crkva sv.Antuna iz 1753. godine nalazi se u susjednom Plemenitašu te je ona ujedno i sjedište župe osnovane 1807. godine.
U obližnjem mjestu Zapeć nalazi se državna stanica za vodostaj rijeke Kupe.

Slap na Kupi u blizini kuće za odmor